lördag 9 augusti 2014

Storblodbi

Fler blomflugor är nog dokumenterade och i sinom tid på väg in i bloggen (se de tre föregående inläggen) men lite omväxling lär inte skada. Insekten som kikar fram i bakom martornsblommorna här ovan är alltså ingen blomfluga.

Stor (ca 11-12 mm) och svart med helröd bakkropp. Det här är en lätt igenkännlig insekt - ett blodbi.
Storleken och avsaknaden av svart på bakkroppen ger vid handen att detta rör sig om storblodbi - Sphecodes albilabris.

Blodbin lever som boparasiter hos solitära bin - bl.a. hos grävbin, sidenbin och bandbin. Blodbiets hona lägger sitt ägg i värdbiets bo, varpå blodbi-larven sedan dödar den ursprungliga invånaren och därefter lever av det pollenförråd som värden tidigare samlat som föda till sin egen larv.

Blodbiet på bilderna här ovan är en hane.

På de två sista bilderna har vi en hona. Hon är ytterligare ett par millimeter längre men den tydligaste skillnaden mellan könen är antennerna. Honans antenner är nämligen lite kortare och smalare.



2 kommentarer:

  1. Mycket intressant att följa med på dina resor i insektsvärlden. Otrolig skärpa. Leif Sjöholm

    SvaraRadera
  2. Tackar! Skärpan kommer och går. Skärpedjupet är ju som bekant ytterst kort när det är småsaker framför objektivet. För varje bild med skärpan på något så när lämplig plats brukar det nog ibland också bli några skräpbilder. Om situationen är svår (obekväm ställning el. dyl.) blir det fler skräpbilder.
    Jag kör ju dessutom med ganska primitiv, bökig och väldigt tung utrustning - men billigt anskaffad. Att hitta och skaffa billig men hyfsat fungerande makroutrustning (eller kamerautrustning överlag) har varit lite av ett intresse.

    SvaraRadera