tisdag 12 augusti 2014

Fluga på spaning efter en barnkammare?

... Eller så inte. För om jag ser rätt är detta en hane. Han är nog mer intresserad av att hitta en hona och det är ju hon som sedan ska hitta den där barnkammaren. Men hanen tycker nog att ålandsroten (Inula helenium) är en bra plats för att hitta sin hona. Orsaken till det är att ålandsrotens blommor lockar humlor i stora skaror och det är humlorna som ska bli flugans barnkammare. Honorna håller sig knappast långt borta från humlorna - även om jag vid fotograferingstillfället inte såg någon.

Stekelflugorna (Conopidae) är parasitoida varelser. Deras larver behöver ett värddjur att leva i och av. 
Bildernas Conops quadrifasciatus använder alltså humlor vilka de snabbt flyger fram till varpå ett ägg fästs mellan humlans bakkroppsplåtar. När ägget kläckts letar sig larven in i humlans bakkropp och resten behöver kanske inte skrivas ut. Kan väl ändå nämna att flugan förpuppar sig och övervintrar i humlan.

Dessa flugor har givetvis ingen som helst släktskap med steklar. Färgsättningen är bara bedrägeri för att eventuella rovdjur ska ta dem för getingar och parasiterandet är inget ovanligt bland diverse familjer inom tvåvingarna (Diptera).Inga kommentarer:

Skicka en kommentar