onsdag 4 juni 2014

Varför får havsörnarna inga ungar i år?

Dags för mig att få hänga på när nejdens havsörnsungar ska få ringar på benen. Den här kvällen var två fastlandsbon i fokus. Första boet var tomt. Helt öde. Boet hade dock förbättrats, gjorts färdigt för äggläggning och en häckning var helt klart på G någon gång tidigare under våren. Men av det bidde det inte ens en väst. Helt öde.

Vi tog oss således vidare till nästa boplats.

Innan vi kom fram skymtade vi två örnar flyga upp från boträdet. Det verkade med andra ord mycket lovande. Problemet var bara det att de inte började varna. De flög helt enkelt bara bort till ett avlägset träd varifrån de lugnt spanade på vår aktivitet. Det enda liv som syntes vid boet var en svartvit flugsnappare.

Efter en stunds kontroll kunde vi konstatera att även det här boet fått en del nytt material ovanpå men att ingen häckning lyckats här heller.

Tre saker kan konstateras. 
1. Att man inte ska använda ett 400mm objektiv när man fotograferar en liten skylt.
2. Att den som kört fyrhjuling i omedelbar närhet till boet inte verkar ha koll på var man borde hålla sig / inte hålla sig med dylika manicker.
3. Att örnarnas häckning överlag (baserat på mer än dessa två misslyckanden) inte alls ser bra ut i år. Liknande dilemma hörs förresten också från andra sidan Kvarken.

Några spekulationer:


2 kommentarer:

  1. Är det fråga om gamla tiders miljöföroreningar så borde ju det i alla fall vara ganska lätt att mäta experimentellt.

    SvaraRadera
  2. Det lär nog analyseras en hel del så vi får se vad resultaten pekar på. Förra året var ändå ett rekordår så det är lite märkligt. Tvära kast. Sedan är ju frågan också hur det ser ut nationellt. Om samma situation råder över hela östersjöområdet eller om bara Kvarken/Bottenviken har ett uselt år.

    SvaraRadera