fredag 6 juni 2014

Finlands vackraste fågelögon?

Corvus monedula betyder på ett ungefär myntätande korp. Tur att man numera sällan går omkring med kontanter. Hoppas kajorna inte tar kreditkort.
Det är förresten på vippen att de kan komma att börja heta Coloeus monedula istället. Åter igen är det DNA-forskningen som är i farten. Kajornas släktskap med Corvus-kråkorna är inte riktigt fullt så nära som man trott... eller antagit... eller ansett.

Utan minsta tvekan kommer jag härmed ut ur skåpet och meddelar att dessa numera högst vanliga kråkfåglar är något jag inte kan låta bli att tycka oerhört mycket om. Är det månne så med kajor att man antingen tycker om dem eller ogillar dem. De är ju trots allt mångtaliga, närgångna, högljudda, husockuperande, vintermatningslänsande, och allmänt påträngande i någon slags mening.

Men de är också oerhört charmiga, påhittiga, roliga och individuella. Dessutom är de, i mitt subjektiva tycke, vackra. Ögat är pricken över i.
Ju mer man lär känna dessa fåglar desto mer måste man bara gilla dem.

Kajorna bor i utskiftet på vårt hus och just nu funderar jag lite på om det ligger i gråzonen beträffande "regelverket" i BirdLifes Pönttöbongaus som går av stapeln i helgen. Samma gäller för övrigt tre stycken lämpliga och "naturliga tornseglarholkar" som också finns i själva huskroppen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar