måndag 2 juni 2014

Munkspindel

Man behöver ju inte ens gå ut alla gånger. Småkryp kan som bekant också hittas inomhus. Den här synnerligen mikroskopiska saken var nog inte mer än en dryg millimeter från ögonen till spinnvårtorna. En tråd hade den tvärs över (eller under) ena kökslampan och längs den tråden joggade den från ena sidan av lampan och över till den andra - hit och dit, av och an. Det ständiga skubbandet gjorde att jag minsann fick en del svårigheter med fotograferandet.

Vad är det då? Jo det är en nära släkting till mina kära bryggspindlar nere i källaren. Det är alltså en käkspindel ur Metellina-släktet. Högst sannolikt är det Metellina mengei
M. mengei - eller munkspindel - är dock synnerligen svårskild från M. segmentata (höstspindel). Man borde egentligen börja undersöka genitalierna och den biten fick helt enkelt vara.
Två saker tyder dock på M. mengei. Det ena är att den är igång just nu. Munkspindeln är normalt i farten tidigare på sommaren. Den andra ledtråden är det orangea strecket mitt på ryggen. Det är liksom generellt lite tydligare och mer genomgående på M. mengei. Men det är sannerligen inte ett definitivt bevis. Munkspindelhanar har förresten riktigt tätt av tunna hår på frambenen - som en kam ungefär.
Kroppslängden på en fullt utvuxen M. mengei är ca 6 mm.

Den lilla lampskärmsbesökaren fick finna sig i att bli utkastad. Tror nog att den har större möjligheter att klara sig där ute i det gröna än i inomhusklimatet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar