måndag 2 juni 2014

Filmtajm - nu med igelkottar

Den 24.5 drog jag ut filmutrustningen och försökte trotsa skymningen. Det idkades nämligen igelkott-erotik bland vitsipporna och daggkåporna ute i trädgården. När vi upptäckte kottarna var de tre stycken men den ena (eller tredje) var en liten hane som helt enkelt blev bortjagad. När den stora hanen hade klarat av konkurrentproblematiken tog han sig an den arbetsamma uppgiften med att försöka prångla ut sina gener. Igelkott-pappor får jobba hårt innan de blir... pappor. Det är förmodligen inte lätt att vara hona i det här sammanhanget heller... ha en envis taggig buffel som timme in och timme ut gnider sig runt en på det där sättet. Inte konstigt att hon tuffar och låter och småhoppar stup i ett.

Jag filmade väl totalt en halv timme eller så. Sedan blev det onödigt mörkt och samma visa skulle ju pågå till långt in på småtimmarna för att sedan fortsätta nästa natt, natten därpå, efterföljande natt och kanske ytterligare några nätter.

Båda dessa igelkottar håller nu konstant till i trädgården. Fortfarande också ofta nära varandra. Idag låg hanen och sov mitt i en rabatt. Han hade placerat sig i en liten grop och det som syntes var en platt matta av taggar som välde ut över marken. Det var nog bara en eftermiddagslur för han var snart på benen igen. Magen knorrar nästan ständigt i dessa små varelser. 
De frekventerar trädgården så pass kontinuerligt att man nästan stöter på dem om man bara vill. Funderade på att jag skulle ta ett fotografi för det här inlägget, gick ut, träffade direkt på hanen och plåtade bilden här högst upp. Stannar man bara upp och lyssnar lite så hörs de på ganska långt håll när de bökar bland torra löv.

I filmen hörs trafikljudet från stan. Bilar och igelkottar är ju ingen rolig kombination och här i centrum såg jag nog fyra-fem överkörda kottar förra året. Det är ett stort frågetecken för mig. Igelkottar rusar inte precis fram med fart ut på gatan och hastighetsbegränsningen är 40.
Nåväl. Vi ska hoppas att så många som möjligt klarar sig och att igelkottarna fortsättningsvis kan få vara kvar i vår omedelbara närhet.

Några klipp i filmen körs i överhastighet. Det fick bli så för att illustrera den utdragna proceduren. I de snabbare klippen blir stadens trafikljud förvanskade och det låter som en formel ett-tävling i bakgrunden. T.o.m. lite ylande mot asfalten samtidigt som igelkotthanen i uppspeedat tempo tar sina varv runt honan.
Honan på filmen är förresten högst sannolikt samma som jag fotograferade och bjöd på mat några dagar tidigareSom vanligt är filmen i HD-kvalitet. Detta ställs alltså in i "kugghjulet" nere till höger i filmrutan (syns är man tryckt på play). Filmen kan behöva pausas för att det ska byta till HD1080. Större ruta kan tas direkt eller via filmens YouTube-sida. Där finns lite fler alternativ.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar