tisdag 10 juni 2014

Liten, vacker, gullig och söt med gaffel i baken

Orchesella flavescens ska det här lilla krypet ur familjen brokhoppstjärtar (Entombryidae) heta. Arten  blir uppemot 4-5 mm lång och är därmed en av de större varianterna i en annars synnerligen småväxt insektsgrupp. Insekt och insekt förresten...
De räknas inte riktigt till insekterna heller. Hoppstjärtarna är en väldigt gammaldags grupp som hör till vad man kallar urinsekter (var noggrann med vokalbetoningen i det ordet).
Hoppstjärtarna i sig består av två underordningar. Den ena består av klotformiga sorter och den andra - som den på bilden - tillhör de segmenterade och mera långsträckta modellerna.
Orchesella flavescens livnär sig på dött lövmaterial och hittas ganska lätt där sådana (löv) fått ligga och mogna till sig. Arten är inte ovanlig men kan förväxlas med ett par närbesläktade hoppstjärtar.
Under sig har den det organ som gett dessa djur det svenska namnet. Den sk. hoppgaffeln är vikt, eller t.o.m. spänd, framåt in under kroppen och fasthållen av en slags spärrhake. Vid behov kan spärrhaken släppa hoppgaffeln och den lilla rackaren slungas iväg.
Orchesella flavescens är ett väldigt vackert litet djur med ett vackert vetenskapligt namn.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar