tisdag 10 juni 2014

Är han månne trött och förbrukad?

Lösryckta ur sitt sammanhang kan det ibland ta ett par sekunder extra innan man kommer på vad en dylik bevingad insekt är för något. Påminner om en svart geting med litet huvud... en stekel av något slag.
Och till steklarna hör de ju också - myrorna.

Myrhanen på bilden var helt ensam och några artfränder torde vi inte ha i trädgården.
Jag tror nämligen det är en hane av röd skogsmyra - Formica rufa - som alltså är den vanligaste av stackmyrorna här omkring. Det skulle i och för sig också kunna vara någon av de Formica-arter som inte bygger stackar utan som snarare bor nere i marken och som mycket väl kan ha etablerat en koloni här i trädgården utan min vetskap. F. fusca - svart slavmyra är en sådan kandidat.
De flesta tecknen, inklusive storlek, tyder ändå på min första gissning.2 kommentarer:

 1. De flesta myarter brukar ju svärma synkroniserat, men det brukar ju ofta ske senare på sommaren, men de kanske bara reagerar på värmen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det ju. Jag misstänker att han på bilden förirrat sig/blåst in till vår trädgård och att han kan ha kommit sig ganska långt från sin ursprungliga stack.
   Röd skogsmyra svärmar - Enligt Nationalnyckeln - från mitten av maj till början av juli. Den varma våren har säkert gjort sitt till för att svärming ska kunna ske den här tiden på våra breddgrader.

   Radera