torsdag 5 juni 2014

Utgångspunkt Nykarleby - nu med dagfjärilar

En av våra vanligaste dagfjärilar och samtidigt en som många ser lite snett på. Det har givetvis att göra med att larverna tycker om att äta samma sak som vi tycker om att äta. Fjärilens namn avslöjar förstås vad det handlar om.
Kålfjärilen - Pieris brassicae - syns en hel del just nu och det beror kanske på den milda vintern. Deras övervintrande puppor kan nämligen vara lite köldkänsliga - Nationalnyckeln nämner -22° som gräns - vilket gör att de kan fluktuera en del i antal på våra breddgrader. Men kålfjärilar är också aktiva flygare/flyttare och nya kommer snabbt till de platser där vintern knäckt övervintrarna.

Den här fjärilen har valt att vila på ett knippe Rhododendronknoppar. Fotografiet togs en kväll för några dagar sedan och den har sannolikt övernattat på det här sättet. Blixtarna gör att det svarta på ovansidan av framvingen inte skymtar genom.

Av någon outgrundlig anledning blev det här bloggens första dagfjäril. Ganska lustigt  med tanke på att dagfjärilar syns här och var mest hela tiden på sommarhalvåret. 
Men, men... bättre sent än aldrig.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar