fredag 24 juli 2015

Silvrigt stilettflugefrågetecken

Den här vältrimmade dvärgschnauzern är en stilettfluga.
Stilettflugor (Therevidae) är i de flesta fall ganska storväxta. Flugan på bilden är 10-12 mm. Vi har några få arter som går i den här grå-silvriga färgtonen. De andra håriga stilettflugorna är mera bruna och så finns det någon mörk och relativt hårlös art också.

Jag har grunnat, sökt, letat och funderat, men ännu inte kommit fram till svar. Den första man tänker på är någon art ur släktet Acrosathe. Dessa har dock ljusa svängkolvar och den här har mörka sådana.

Nästa silvriga stilettfluga man kan spekulera kring är t.ex. Spiriverpa lunulata. De har mörka svängkolvar. Men ingendera av de två nämnda flugorna har (vad jag sett) de bruna tonerna på thorax. De är överlag mycket mera gråa.

Någon vit-grå Thereva-art finns också. De brukar inte vara fullt så här håriga. Men svaret dyker kanske upp en vacker dag - kanske en dag lika vacker som denna stilfulla tvåvinge.

Kan ju tillägga att stilettflugors larver är rovdjur som jagar andra insekters larver. Sandig jord, förna, eller liknande lös markyta, är omtyckt miljö. Fullbildade flugor får sin energi från nektar, pollen och honungsdagg.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar