måndag 27 juli 2015

Nattslända

Det handlar säkert om behåring, detaljer i vingarnas ribbor, antennernas längd och segment samt (som alltid) könsorgan - ifall man tänkt artbestämma en nattslända.
Egentligen är det ju i mångt och mycket precis samma procedur som med alla andra insekter och småkryp. Men när det gäller dessa nattsländor (Trichoptera) så är jag helt out och jag har dessutom lite svårt att ens få någon början på det hela.

Så i nuläget får jag lugnt konstatera: Nattsländor av den modell som syns på ovanstående bild är det synnerligen gott om i närheten av vår damm. Ett flertal av dessa nattsländor gömmer sig under dagen i diverse växtlighet i närheten av nämnda vatten. När man skakat fram dem (ur t.ex. ett buskage) och de har ramlat ner på använt uppsamlande underlag, börjar de skutta omkring lite halvt okontrollerat i diverse rikntingar.

Ifall någon vet eller vill gissa vad det är för en - så ska jag tillägga att avståndet mellan antennfäste och vingarnas bakkant är ca 15 mm. Därtill fogas alltså nästan lika många millimetrar antenn.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar