onsdag 15 juli 2015

Är brokparasitsteklarna vackrast?

Det kan inte hjälpas. Jag är hopplöst svag just för brokparasitsteklarna - Ichneumonidae. Flera av de halvstora arterna, som den på bilden, har i mitt tycke något så fantastiskt elegant kroppskonstitution. Dessutom är många av dem riktigt stilfullt tecknade. Att de dessutom är involverade i helt otroligt spännande relationer och företeelser är förstås inte ett minus.

Stekeln i det här inlägget har jag inte lyckats knäcka vad arttillhörigheten beträffar. Det kanske löser sig om jag laddar upp den i en lämplig internetgrupp, eller så är det någon bland den här bloggens läsare som har svaret. Kroppslängden är ca 10-11 mm och då tillkommer alla spröten i respektive ända.
Jag har tidigare nämnt att det finns en stor uppsjö parasitsteklar. Mycket att hålla reda på för den som vill ha lite koll. Jag har som sagt just nu inte koll på den här, men upp på Utgångspunkten måste den givetvis oberoende. 

"Vacker som en...
... brokparasitstekel".

Edit 16.7. Det lossnade en smula. Är nu, tack vare experthjälp, nere på underfamiljs-nivå. Det är alltid något och på basen av en enda dylik bild är det inget som säger att det ens behöver vara möjligt att nå mycket längre. Så jag skriver härmed ut underfamiljen Poemeniinae

Edit 19.7. Och så har jag fått en rättelse av samma person som gav Poemeniinae. Det verkar nämligen inte alls vara en stekel av den underfamiljen, utan snarare en stekel ur släktet Xorides.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar