tisdag 20 april 2021

Vid en strand 11.4. Del 6 - Erythraeus sp.

Många av kvalstren i familjen Erythraeidae är relativt storvuxna. Storvuxen betyder att de har en kroppslängd på uppemot 3 mm - kanske 3,5 mm för de riktigt massiva bjässarna.

Familjen inbegriper flera släkten som inte bara har rejäl kroppsstorlek, utan även kraftiga färger. Rött är dominerande hos de flesta av dem. Det betyder att de hör till de kvalster man har god chans att få ögonen på med jämna mellanrum - även om man inte sållar förna.

Kvalstret på bilderna fanns i många exemplar nere i strandskogens förna. Det är någon art i släktet Erythraeus. Kroppslängden på dessa individer var kring 2,5 mm enligt mitt finkalibrerade och perfekta ögonmått.

En del av Erythraeus-arterna ska gå att artbestämma på basis av gjorda beskrivningar. Då krävs i och för sig att man spanar på detaljer i mikroskop. Jag samlade dock inte in något exemplar för sådan undersökning och därmed blir det ingen artbestämning av dessa.

Har man tur eller otur (beroende på hur man ser på saken) stämmer kvalstren sedan inte med de redan beskrivna arterna. Det är nämligen fullt möjligt att det bland alla kvalster finns något nytt att upptäcka. Sedan är det också fullt möjligt att hitta arter som tidigare inte observerats (eller bekräftats) i landet.

Någonstans kring 7-9 bekräftade Erythraeus-arter torde vara möjliga att hitta i Finland, men en kvalsterkunnig typ jag konverserat med misstänker att det - teoretiskt - kan finnas uppemot 15 eller t.o.m. 20 olika arter i landet. Det har jag ingen åsikt om.

Kvalstren i berörda strandskogsförna är visuellt väldigt lika Erythraeus regalis, men det går som sagt inte att fastställa med enbart dylika bilder som grund.

De flesta kvalstren i familjen Erythraeidae är rovdjur som nymfer och vuxna. Larverna är i många fall parasiter på andra småkryp. 

Erythraeus-arter finns i tidigare inlägg här och här.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar