måndag 19 april 2021

Vid en strand 11.4. Del 5 - Förnaklokrypare

Förnaklokrypare - Neobisium carcinoides - är en av de vanligare klokryparna (ordn. Pseudoscorpiones) i vår omgivning här i Österbotten. Att hitta den bland löven i strandskogens förna var föga förvånande.

Just klokrypare är en grupp småkryp jag ofta tänkt att jag borde söka mer aktivt. Det är ett spännande gäng som dessutom ska vara möjliga att artbestämma på basis av fotografi - åtminstone de 18 arter vi har i Finland.

Alla 18 arterna har man inte chans att hitta i Österbotten. 7 arter har sitt utbredningsområde upp till dessa breddgrader och sedan finns det två eller tre som eventuell knackar på dörren. Resterande är strikt sydliga i sin utbredning och några är förstås ovanliga och svåra att hitta.

En vuxen förnaklokrypare blir uppemot 3 mm stor och är alltså inte ett kreatur som upptäcks speciellt lätt om man enbart går omkring och glor på marken eller rotar lite lätt under stenar eller i förna. Dessutom drar de ben och klor intill kroppen och ligger orörliga som vilket "skräp" som helst medan man härjar runt i (med) deras miljö. Den strategin är vanlig bland många av de minsta småkrypen. 

Helst bör man således sålla förnan över ett lämpligt (ljust) underlag och sedan vänta på att krypen tröttnar på att leka skräp och börjar röra sig. Just förnaklokrypare verkar generellt inte vara så tålmodiga och inom kort vecklas benen och kloarmarna ut varpå klokryparen börjar ränna runt i jakt på skydd.


Referens:

Annika Uddström, Veiko Rinne
Suomen lukit ja valeskorpionit
Tibiale. 2016
ISBN 978-952-68504-0-5


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar