måndag 26 april 2021

Bådaviken 17.4. Del 4 - Abrolophus sp.

Bredvid Erythraeus-kvalstret i föregående inlägg sprang en annan representant för familjen Erythraeidae. Kroppslängden (2,5 mm) är ungefär samma som för Erythraeus-arterna, men benen är kortare och behåringen glesare vilket ger annan helhetskaraktär åt kroppen.

Om man lyckas ta någorlunda bra bild av Erythraeidae-kvalster är det möjligt att avgöra släkte. Bäst är ett fotografi som visar dem framifrån eftersom släktena säkrast särskiljs genom ögonen och Crista metopica - den "mittlinje" som syns på "huvudet" (mellan ögonen). 

Man kan först kolla kvalstrens ögon. Släktena Erythraeus, Curteria och Kamertonia har två ögonpar som är små och sitter relativt tätt ihop. De syns på några av bilderna i det här inlägget.

Har kvalstren ett par ögon (likt det på bilden) rör det sig antingen om Abrolophus, Balaustium, Charletonia eller Leptus. För att komma till släkte jämför man därefter utseendet av Crista metopica i kombination med ögonens placering i förhållande till Crista metopica. 

Några av arterna i respektive släkten är ändå utseendemässigt så pass avvikande (benlängd, specifika hår eller färgfläckar) att de kan artbestämmas utan mikroskop. Bildens kvalster är däremot mer "otypiskt" och här är artbestämning sannolikt omöjligt på basis av bilderna. Således krävs insamling och mikroskopering.




Referenser:

Grzegorz Gabryś
A key to postlarval Erythraeidae (Acari, Actinotrichida) of Poland
ROCZNIK MUZEUM GÓRNOŚLĄSKIEGO W BYTOMIU PRZYRODA
Vol. 22 (online 007): 1–22 ISSN 0068-466X, eISSN 2451-0467 (online) Bytom, 30.12.2016


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar