söndag 25 april 2021

Bådaviken 17.4. Del 2 - Gelis fuscicornis

Lördagen 17.4 var det småkrypsväder deluxe. Varmt och skönt i vårsolen. Kanske inte tokmånga kryp i farten eftersom det fortfarande är relativt tidig vår, men de som hade kommit igång var verkligen igång. 

Tack och lov har blodsugarna inte vaknat än. De brukar resultera i ett karaktärsdanande mentaltest när man besöker viken under högsommaren.

På flera av alstammarna - de döda alarna jag upprepat ordat om tidigare - stressade ett flertal svarta små steklar i släktet Gelis omkring. 

Som vanligt var de föga kamerakompatibla i den bemärkelsen att fotografen bekymmersfritt lyckas se till så att optikens ljusbrytning optimeras med sensorns avstånd till linserna. Det finns heller ingen automatik i utrustningen som används.

Innan man ens börjar brottas med att få dem i fokus ska man dessutom upptäcka dessa tre millimeter små speed-laddade yrväder i sökaren. Lättare sagt än gjort då deras rörelsemönster tenderar vara av högst förvirrat och orienteringsbefriat slag. Det är förstås en synvilla eftersom de rimligen skannar av omgivningen med någon form av metodik. 

Arten är Gelis fuscicornis
Vad de troligen söker är puppor av små fjärilar eller möjligen bladsteklar vilka de parasiterar. Albården är hem för ett ganska stort antal potentiella värddjur i form av just fjärilar tillhörande småvuxna familjer. Potentiellt finns det således gott om mat för larverna.

G. fuscicornis verkar inte vara överdrivet petiga och kan uppenbarligen även hänfalla till hyperparasitism om läge infinner sig.


Tack till Ika Österblad för artbestämning och tilläggsinformation!

Schwarz, Boriani
Redescription of Gelis longulus (Hymenoptera Ichneumonidae), a parasitoid of Ocnerostoma piniariellum (Lepidoptera Yponomeutidae) 
  • January 1994 
  • European Journal of Entomology 91:331-334

  • Ika Österblad
  • Från insekter till spindelägg: Kokongparasitsteklarna som bytte diet. En molekylärsystematisk studie av släktet Gelis Thunberg.
    Bio- och miljövetenskapliga fakulteten, Helsingfors Universitet. 2016

     

    Inga kommentarer:

    Skicka en kommentar