lördag 24 april 2021

Bådaviken 17.4. Del 1 - Tofstyp... typ

När jag skriver detta har det gått en vecka sedan jag var till Bådaviken för att se om småkrypen vaknat i någon större omfattning. 

Då... för en vecka sedan... var vädret varmt och tjusigt. I dag är det nästan snöoväder.
Månaden är april och då kan det kasta mellan finsk högsommarvärme och slaskig snö som träffar nacken bakifrån och rinner ner innanför kragen.

Bådaviken är som bekant (för bloggläsaren) en av de platser jag besöker ganska ofta. Jag finner helt enkelt intresse i att upprepat följa med olika skeenden på ett och samma ställe.

Fågellivet börjar öka i intensitet. Isen hade lämnat viken och enstaka vattenfåglar hade anlänt. Bland annat noterade jag en sothöna vilket jag inte sett vid Bådaviken på många år.

Myggan på bilderna tror jag är en tofsmygga (fam. Chaoboridae) men helt säker är jag inte. De där gigantiska tvåvingefamiljerna som inbegriper tusentals och åter tusentals miljoners små kutryggiga varelser är till stora delar en enda tät dimma för mig. Märkligt nog är det inte riktigt samma med de där miljoners miljonerna små parasitsteklar. Visst! De är också omöjliga, men jag har betydligt större tålamod och ork att försöka utröna deras taxonomiska position även om det inte alltid är möjligt att komma ända fram till småkvistarna på trädet.

Ska tillägga att [tofs?]myggan är ca 3 mm lång.
Har du en idé om dess taxomnomiska hemvist är jag idel öra.

Och visst fanns aktiva småkryp. Mer om dem i kommande inlägg.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar