tisdag 17 juli 2018

Sportigt rovkvalster

Kvalster är ju ett gäng kryp man antagligen aldrig någonsin skulle bli klar med hur mycket man än försökte. Det finns högst antagligen en hel massa blanka fläckar i den vetenskapliga kunskapen kring denna enorma grupp djur. Sålunda får man väl tipsa alla yngre naturintresserade personer om att det här kunskapsområdet kan innehålla goda karriärmöjligheter och forskning i tidigare okända vatten.

Bildernas kvalster dokumenterades 8.7 och det fanns en hel drös av dem samlade i ett och samma lilla område av trädgården. Helt klart har de släktskap med rovkvalstret i det här inlägget från förra året. 

Släktet är Erythraeus. Sedan är det knepigt. Enligt uppgift har vi fyra arter i landet. Så vitt jag kan se torde det här ändå vara den art som kanske är mest allmän - eller så är den oftast observerad eftersom färgsättningen är speciell. I så fall torde det röra sig om E. phalangoides.

Helst vill jag ju fotografera djuren där de finns. I det här fallet skulle det ha varit nere på marken bland torra blad. Men rovkvalster i stil med det på bilderna är i stort sett aldrig stillasittande mer än några nanosekunder åt gången. Och även om det här är en rejäl bamse i kvalstersammanhang, så är litenheten och snabbheten i det närmaste ohanterlig med kameran. Oftast släpper jag därför ner sådana kryp i en lämplig liten skål med hal innersida och gradvis brantare kanter för att de inte skall kunna rymma.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar