söndag 1 juli 2018

Sällsynt spejsat sommarsväng?

Nere i markvegetationen är det just nu ett massivt vevande med vingar och svängkolvar. Det är de små svängflugorna - olika arter i familjen Sepsidae - som är talrika och förevisar sina rörelsemönster.

I Finland har vi drygt 30 arter fördelade på sju släkten. Den här honan fotograferades för några dagar sedan. Hon är ca 3 mm (kanske lite drygt) och saknar de mörka vingfläckar som är vanliga på en hel del av de svängflugor man oftast ser. Familjen Sepsidae är en grå fläck i mitt medvetande. 

Fick expertisuttalande om den här och svaret var minst sagt intressant. Det skulle nämligen röra sig om Nemopoda speiseri. Vad är intressant med det då?
Jo, det visar sig att arten tycks vara sällsynt. På svenska artportalen.se finns endast tre observationer och på finska motsvarigheten laji.fi finns för närvarande inte en enda. Arten är dock "registrerad" som en i Finland existerande art. Känns ju riktigt kul att stöta på ett sådant kryp.

Som grädde på moset till sällsyntheten har alltså denna svängfluga det underbara vetenskapliga artnamnet speiseri. Passar väl utomordentligt fint?
Notera förresten kvalstren.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar