fredag 27 juli 2018

Hoppande geni på köksfönstret

Köksfönstret står öppet i sommarvärmen. Här om dagen satt denna hällhoppspindel på insidan av fönsterbågen och spanade ut över köket. Det är ingen dum plats för en hoppsindel. På annat håll i huset (i verkstaden) har jag hittat laduhoppspindlar som lyckas lirka sig in genom bristfälliga fönstertätningar och fångar byten på insidan av glaset. Där finns förstås ofta en perfekt samling lämpliga byten. 

Hoppspindlar har hjärnor med viss tankekraft. I familjen hoppspindlar (Salticidae) finns bl.a. släktet Portia som medverkar i detta briljanta klipp producerat av BBC och med den eminente Sir David Attenborough bakom mikrofonen. Klicka gärna till originalsidan för större bild.


Man får ett intryck av att också våra hoppspindlar hyser något av den där tänkarförmågan. Men det är ju fullt möjligt att man luras in i den tron bara för att de har en "blick" och för att de verkar nyfikna. Men att ständigt spana runt och bearbeta sina synintryck kan förmodligen vara god hjärngymnastik. Hoppspindlar har de facto större hjärnor än sina övriga släktingar bland spindlarna. Klart att mycket av hjärnkapaciteten handlar om att omsätta synsignalerna till något användbart. Annars skulle deras exceptionella synförmåga vara obrukbar. Kanske får de en del annat på köpet med den där hjärnan?

Det är därför jag vill - obs. betoning på vill - tro att hoppspindlarna inte kommer in i huset av misstag, utan att de medvetet gjort valet baserat på någon slags idé. Får vi någonsin veta?
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar