torsdag 2 april 2020

Trädgårdssafari 28.3. Del 9 - vattrad barksnabblöpare

"Sicken liten krabba!" tänkte jag spontant.

De två exponeringar jag i hastigheten nyttjade på detta millimeterlånga kryp var av aningen blasé karaktär. Vet inte riktigt varför. Ingendera bild blev bra men den här får ändå  plats i bloggens rampljus.

När jag slängde upp bilden på fb-gruppen spindelnätet bara för att låta de tjusigt randiga bena få lite publik kände jag att krabba (krabbspindel alltså) väl ändå inte alls kunde vara korrekt. Proportionerna på benen är inte riktigt rätt och den är anmärkningsvärt mörk för att vara någon av de krabbor som normalt borde hittas i trädgården.

Snabbt kom givetvis bekräftelse om att det är en snabblöpare - närmare bestämt Philodromus emarginatus (vattrad barksnabblöpare). Det är trädgårdens första kryss för arten i fråga och den har heller inte förekommit här på bloggen. därmed är det en självklarhet att den ska ha ett eget inlägg trots brister i bildmaterialet.

Ett vuxet exemplar (hona) blir 5-6 mm. Arten hittas primärt i de lägre regionerna av olika barrväxter. Den här ungen skakades fram ur en enbuske.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar