onsdag 1 april 2020

Trädgårdssafari 28.3. Del 6 - nygammalt snyggo

Spindlarna som ramlade fram ur diverse buskage var inga ny bekantskaper. Men praktklotspindel - Thymoites bellissimus - var ändå ett kärt återseende. Dels är arten bedårande vacker och dels är det lite lustigt att den fortsätter att finnas i vår trädgård.

Jag har dock inte sett några exemplar av praktklotspindel sedan september 2017 då en hona hade äggsäck (och ungar) under taket i trädgårdens gamla brunnshus.

Det är för övrigt den enda bekräftade honan jag hittat. Alla andra har varit hanar.
Här är den första dokumenterad i maj 2015 och här är två till observerade i mars 2016. Den lilla kan kanske eventuellt vara en hona men det ser ut som om en viss svullnad skulle vara på väg i sista palp-leden.

Som nämnts i tidigare inlägg om arten är det ingen stor spindel. Kroppslängden hos en vuxen hane är uppemot 2,5 mm. Den här hanen var möjligen högst två millimeter. Den gillar blandning av skog och klippbranter (stora stenblock, skrevor, raviner) men kan uppenbarligen också fatta tycke för ett brunnshus bredvid en liten trädgårdsdamm och några rododendronbuskar under en stor cembratall.

Utbredningen är nordlig och arten har inte hittats "nere" i Europa.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar