torsdag 2 april 2020

Trädgårdssafari 28.3. Del 11 - barrmattvävare

Avslutar den lilla trädgårdssafarin lördagen 28.3 med en art som påträffats många gånger tidigare i trädgården. Likt denna hane har merparten av de tidigare fynden vaskats fram ur någon av trädgårdens rododendronbuskar. 

Arten är Obscuriphantes obscurus - barrmattvävare. Bakkroppen kan vara en smula variabel beträffande kontraster och utbredningen av de mörkbruna fläckarna. För hanarna är den där kantiga utsidan av palpen dock ett ganska bra kännetecken (sett ovanifrån alltså).

Det blev elva dokumenterade arter på 1,5 h. Det är faktiskt ganska få arter på lång tid men den effektiva "arbetstiden" var inte lika lång.

Alla observerade småkryp dokumenterades inte heller. Åtminstone ett par riktigt små tvåvingar (flugor och mygg) förblev ofotograferade. De var ändå ganska pigga, knyckiga och redo att ta till vingarna. Den ena var antagligen någon hoppfluga

Hoppstjärtarna fotograferades inte heller trots att de ju dök upp i giganorma mängder. Jag tror att det främst rörde sig om Pogonognathellus flavescens, möjligen släktingen Pogonognathellus longicornis samt Entomobrya nivalis som är vanlig i enbuskarna och rododendron. Några riktigt små, svarta och hopplöst svåridentifierade täckvävare (Linyphiidae) passerade också framför ögonen. Men de var knappast vuxna och försök till artning är galet vanskligt.

Av de elva dokumenterade krypen var bara steklarna (brackstekel & brokparasitstekel) nya bekantskaper. För även om de inte är artbestämda så är båda någon art jag inte tidigare dokumenterat.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar