fredag 3 april 2020

I skogen 29.3. Del 1 - den där aureolusgruppen

Söndagen 29.3 sökte jag mig åter ut på småkrypsjakt och denna gång med minneskort i kameran. Det blev inte Bådaviken så som dagen innan, utan skogen bland berghällarna väster om Nykarleby. Jag slog läger i solvärmen och kollade spindelförekomst i diverse träd av både levande och död modell. 

Dessa snabblöpare i den sk. aureolusgruppen var det föga förvånande gott om. De hittades främst i döda liggande tallar.

Aureolusgruppen är ett antal arter som inte kan särskiljas enbart på basen av utseende. Deras färgsättning och mönster är i grunden nästan lika och på det tillkommer deras inbördes variation som s.a.s. gör att de kan "överlappa" varandra utseendemässigt.

Hos oss i Österbotten består aureolusgruppen främst av Philodromus aureolus (gyllensnabblöpare) och P. cespitum (trädsnabblöpare). Den sist nämnda är avgjort vanligast om man ska utgå från att rapporterade observarioner är verifierade - dvs. att de är gjorda med kontroll av epigyn eller palper.

I Finland tillkommer ytterligare en art i form av P. collinus (gransnabblöpare) som främst är påträffad i södra delen av landet. Enstaka ströfynd finns även i Österbotten och den går således inte heller att bortse ifrån när man har snabblöpare av den här färgmodellen framför sig. 

Första och andra bilden är av två exemplar som skakades från torra kvistar på en död tall som legat på marken ett par år. första spindeln har en kroppslängd på ca 4 mm och den andra är ca 3 mm lång.

Här nedan följer tre bilder av en individ som plockades ur en tall som fallit relativt nyligen (kanske i höstas) och som fortfarande hade gröna barr. Tallen innehöll många exemplar av dessa snabblöpare. Kroppslängden är ungefär 4-5 mm. Vuxna exemplar av alla nämnda arterna är ca 5-6 mm - även om den här till synes äggstinna honan nog var lite drygt 6 mm (kanske t.o.m. 7 mm).





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar