onsdag 6 december 2023

Frill 8.9. Del 15 - Cikadavårtbitare

Är det fel med fem relativt likadana bilder?
Eller kanske inte fel men onödigt tråkigt?

Det är ju ändå min blogg och då är det rimligen jag som själv får bestämma om den ska vara tråkig eller inte.

Ska jag använda Roeseliana roeselii eller Metrioptera roeselii?
De flesta, inkl. laji.fi, använder första alternativet medan relativt få, inkl. Artdatabanken, använder det andra. Det lutar mot att jag nyttjar Roeseliana eftersom det tycks vara mer vedertaget.

Svenska trivialnamnet är hur som helst cikadavårtbitare.
Heinätöpökatti på finska.

Den här hanen verkade ganska sliten. Det handlade om mera än det saknade benet. Hela rörelsemönstret och beteendet gav intryck av att han förbrukat merparten av sin energi.



2 kommentarer:

  1. Här har vi ytterligare en art med östlig utbredning. Till Sverige verkar den ha kommit dels med färja från Åland? och dels invandrad från Finland i Norr! I Norge är det mycket få observationer, endast på Sørlandet

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket riktigt. Här i Finland påträffas arten i stort sett överallt syd om en linje mellan Kuhmo och Uleåborg, samt enstaka fynd även norrut längs kusten till Torneå därifrån den rimligen tagit sig ner längs svenska östkusten.
      Den rapporterade observationen i Rovaniemi kan förresten konstateras vara korrekt. Frågan är sedan om dylika nordliga fynd är tillfälliga och eventuellt transporterade vårtbitare eller om de (åtminstone vissa år) har sitt utbredningsområde så långt norrut.

      Radera