lördag 9 december 2023

Krabbspindlar för Artdatabanken

Inledningsvis: Bilderna i inlägget är inte direkt kopplade till specifika stycken i texten.
I övrigt hänvisar jag till Artdatabanken för närmare information om spindlarna.


Under den gångna hösten färdigställdes mitt hittills enskilt största illustrationsprojekt. Det handlade om att utföra habitusillustrationer av alla i Sverige förekommande krabbspindelarter. Hona och hane för alla arter. 


I början av arbetet fanns viss tveksamhet gällande huruvida det skulle vara möjligt att hitta tillräckligt bra underlagsmaterial för alla 30 arterna. Några av dem är sällan hittade och bildmaterialet av dem ruggigt bristfälligt. Det ordnade sig till slut genom nya gjorda fynd och dokumentationer. 
En art, kustpaddspindel Ozyptila westringi, förblev ogjord. Existerande underlagsmaterial är spritlagda spindlar som inte längre har sin ursprungsfärg. Dessutom är arten i princip likadan som ängspaddspindel O. trux vilket innebär att illustrationerna för respektive art skulle vara identiska.


Sammanlagt blev således 29 arter illustrerade. Blomkrabbspindel (honan) gjordes i sina typiska vita och gula färgvarianter varpå antalet illustrationer blev totalt 61 st.



Hela proceduren och den ingående genomgången av alla arterna har varit en fantastisk resa. Oerhört lärorik. Det har handlat om allt från insikten om vissa gemensamma karaktärer hos mer obesläktade krabbspindlar som t.ex. stenkrabbspindel Bassaniodes robustus och smutspaddspindel Ozyptila scabricula vilka lever i likartade biotoper till små minutiösa detaljer som klornas olika utformning hos hane och hona i släktet Ozyptila (åtminstone några arter). Den detaljen är inget som syns i normal uppförstoring av bilderna och inte heller något som har med illustrationernas egentliga syfte att göra, men som ändå var en spännande krydda i arbetet.


Illustrationernas egentliga syfte ja...
Jo, Artdatabanken har som uppdrag bl.a. att skapa tillgängligt och öppet material för artigenkänning så att alla ska få möjlighet att kunna ägna sig åt artbestämning. Därför bör illustrationerna, i det här sammanhanget, vara jämförbara med varandra. Artkaraktärerna (på habitus) bör framgå så bra som möjligt.


Merparten av krabbspindlarna har viss inomartsvariation. Färger och kontraster skiljer sig individer emellan. Dessutom varierar färgtonerna beroende på spindlarnas ålder och, åtminstone hos vuxna, hur nyömsade de är. I flera fall, kanske specifikt hos släktet Xysticus, tenderar många honor bli mörkare när de närmar sig äggläggning. Det verkar dock också vara individuellt. En del honor kan blir riktigt mörka.


Med habitusillustrationerna försökte vi nå en "typisk medelrepresentant" för art och kön. Hos honorna handlade det också om att få någorlunda bra balans på bakkroppens storlek. Här är honorna alltså någonstans mellan "mätta" och på väg att bli äggstinna. I stort sett alla arternas honor får således tydligt större bakkroppar innan äggen läggs.



För hanarna är det tvärtom. De går vanligen från att vara hyfsat välnärda under sista ömset till att få en allt mindre och ihopskrumpnande bakkropp. Mat är inte deras prioritet som vuxna.



I samband med arbetet har jag förstås själv sökt krabbspindlar mer ingående än vad jag annars gjort. Jag vet inte om det har med Murphys lag att göra, men resultatet har varit skralt. Riktigt skralt.
Blomkrabbspindlar brukar man t.ex. se här och var. När jag senaste sommar gjorde just blomkrabbspindel letade jag som ett tok i allehanda rabatter på blommor typiska för arten. Inte en enda hittades. Givetvis bör man ty sig till t..ex. håvning om man vill leta mer effektivt, men håvning är måhända mindre uppskattat bland stadens blomsterplanteringar.

Hur som helst hängde det inte på huruvida jag hittade förlagor eller inte. Många av arterna har sina populationsområden långt bort från Österbotten och underlagsmaterialet ombesörjdes på flera olika sätt.

Ett stort tack till Jonas Sandström på Artdatabanken för den excellenta vägledningen!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar