tisdag 19 december 2023

Megastylus orbitator (?)

Publiceringen av dokumenterade småkryp från insamlingen 2020 fortsätter. I den här takten kommer jag att fotografera, artbestämma och göra inlägg med sommarens (2023) insamlade kryp om 30 år. 

Denna spensliga tingest har en kroppslängd på 4,5 mm och hör till underfamiljen Orthocentrinae (fam. Ichneumonidae, brokparasitsteklar).




Art torde enligt Oleksandr Varga kunna vara Megastylus orbitator. Ett litet frågetecken får dock kvarstå än så länge.

På basis av det lilla som verkar vara känt parasiterar släktets arter på platthornsmyggor (fam. Keroplatidae) och M. orbitator är i Nordamerika uppfödd/kläckt från Orfelia inops (1), en art som inte finns här i Europa. Däremot finns tio andra arter listade på laji.fi. Det kan förstås också vara så att M. orbitator inte nödvändigtvis parasiterar enbart arter i släktet Orfelia. Får se om jag råkar ha platthornsmyggor bland de insamlade tvåvingarna utifall någon sådan förirrat sig in i växthusen. 

De flesta Platthornsmyggornas larver återfinns i svamp där en del släkten/arter är sporätare medan andra är rovdjur (2). Tidigare ingick de i familjen svampmyggor (Mycetophilidae).


Referenser:

1.
Andrei E, Humala, H. Marjolein Kruidhof, Jozef B. Wolke. 2016
New species of Megastylus (Hymenoptera: Ichneumonidae: Orthocentrinae) reared from larvae of Keroplatidae fungus gnats (Diptera) in a Dutch orchid greenhouse
Journal of Natural History, 2017. Vol 51,  Issue 1-2, 83-95.

2.
Oosterbroek. 2006
The European Families of the Diptera. Identification, diagnosis, biology.
KNNV Publishing, 2006


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar