8.9 landade en hink trattkantareller Craterellus tubaeformis på köksbordet varpå rensning upptog kvällen.
De olika "kantarellerna" (dvs. bl.a. släktena Cantharellus (kantareller) och Craterellus (trumpetsvampar)) är relativt sällan angripna och det beror, så vitt jag förstått, på kemiska föreningar vilka gör livet surt för insekter och andra småkryp i fruktkroppen. Svampen är i princip giftig för småkryp.
Enstaka organismer hittar man ändå. Dessa larver fanns inne i några av trattarna. Speciellt i de något större och äldre fruktkropparna.
Larver i svamp är inte sällan någon av svampmyggorna (fam. Mycetophilidae) men arter i den familjen verkar inte påträffas i trattkantarell.
Mina första sökningar på larver i trattkantareller gav knapphändiga svar. Så småningom började jag hitta omnämnanden av "harkrankar" vilket, i dessa omnämnanden, troligen inbegrep småharkrankar (fam. Limoniidae) som tidigare var underfamilj (Limoniinae) i familjen harkrankar (Tipulidae) och som har ett flertal svampätande arter.
Bland harkrankarna är svampätarna få och det verkar så vitt jag kan notera inskränka sig till släktet Ula här i landet. Larven passar dock utseendemässigt bättre med småharkrankarna.
Dessutom har småharkrank-larver för vana att spinna in sig i ett hölje precis som larverna i trattkantarellerna på köksbordet.
I samma veva hittade jag Hackman & Meinander 1979 (se ref.) där någon art bland Limoniinae konstaterats i 1% av undersökta trattkantareller. Den procentsatsen stämmer troligen väl med fynden under rensningen. Således misstänker jag för närvarande att det är någon småharkrank det handlar om. Rättelse eller bekräftelse kommer ifall ny information erhålles.
En liten skogssnigel (släktet Arion) Följde också med.
Förnaklokrypare Neobisium carcinoides var både föga överraskande och samtidigt en rolig överraskning.
Lätt hänt att man tar några extra fotografier av dessa fascinerande kryp.
En utseendemässigt snarlik art är mosseklokrypare Microbisium brevifemoratum. Den är aningen mindre och har något knubbigare kloarmar och klor. Mosseklokrypare är inte rapporterad från västra Finland och därför vore det intressant att försöka leta efter den.
I trakten finns ett par områden som åtminstone teoretiskt torde vara lämpliga biotoper.
Referens:
Walter Hackman & Martin Meinander. 1979
Ann. Zool. Fennici 16:50-83.
På olika svampforum brukar de få stora larver man kan finna i foten av kantareller benämnas "knäpparlarver", men då borde de ju ha tre par ben och dessutom vara riktigt hårda!
SvaraRaderaTack för kommentaren! Bra tillägg!
RaderaI en tidigare textversion av inlägget hade jag även nämnt knäpparlarver.
Ungefär så här:
"Så småningom började jag hitta omnämnanden av "harkrankar" och knäpparlarver..."
Men i och med att jag inte riktigt hittade någon tillförlitlig information om knäpparlarver i kantareller och trumpetsvampar redigerades knäpparlarverna och efterföljande text bort.
"Knäpparlarverna" (benämns mycket riktigt som gula och hårda - vilket tyder på att det troligen är korrekt) i svampforumtrådarna lyckas jag inte hitta mycket om utanför nämnda forumtrådar. Så frågan är vad de egentligen gör i svamparna när de hittats i dessa och om de alls är nära kopplade till dem.