Här kommer trädgårdens första buckelpannestekel (Ichneumonidae: Metopiinae).
Buckelpannesteklarna är ingen riktigt stor underfamilj i Finland. Totalt 65 arter fördelade i elva släkten är listade på laji.fi.
Med denna landar man i släktet Hypsicera. Förväxlingsrisk på släktesnivån är Exochus, men hos Hypsicera viker bakhuvudet rakt neråt direkt bakom punktögonen så som syns i bilden ovan. Hos Exochus finns det lite "mera bakhuvud" bakom punktögonen.
Tack till Krister Larsson för bekräftelse av släkte!
Det här är en hane och enligt nyckeln i Aeschlimanns revision 1989 landar jag på H. curvator vilken passligt nog är den ena av endast två Hypsicera-arter i landet.
Tack till Andrei Humala för bekräftelse av artbestämningen!
Aeschlimanns revision har några år på nacken och jag var därför fundersam på om den fortfarande är helt och hållet hållbar.
Exemplarets längd är ca 5-5,5 mm. Honorna har ett aningen mer kompakt, "platt" och kraftigt utseende. Här är dock bakkroppen något insjunken på buksidan. Det blir lätt så när insekter lufttorkar efter de dött. De är insamlade från trädgårdens växthus som redan döda.
Aeschlimann räknar upp följande värddjur:
- Trepunktsskräpmal Hofmannophila pseudospretella (praktmalar, Oecophoridae).
- Pälsmal Tinea pellionella (äkta malar, Tineidae).
- Tinea translucens/metonella (äkta malar, Tineidae). Sydligare art/arter(?).
- Klädesmal Tineola bisselliella (äkta malar, Tineidae).
Skulle en art som parasiterar på ovan nämnda malar hittas inomhus får man förstås börja spana bland ylleprodukterna. Men ute i trädgården tippar jag de många fågelholkarna har besök av t.ex. pälsmal och att det är den miljön H. curvator lockas av.
Referens:
Jean-Paul Aeschlimann, 1989
Révision des espèces quest-paléarctiques du genre Hypsicera Latreille (Hymenoptera: Ichneumonidae)
Annas Soc. ent. Fr. (N.S.) 1989, 25 (1): 33-39
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar