tisdag 26 juli 2022

Bådaviken 21.6. Del 2 - Xiphydria picta

När jag åkte ut till Bådaviken 21.6 hoppades jag få se halssteklar i släktet Xiphydria. Datumet råkade sammanfalla med det datum då jag 2020 dokumenterade en del äggläggande kamelstekelhonor, X. camelus, och likaledes äggläggande Aulacus striatus som ju parasiterar på X. camelus.
2021 observerade jag 20.6 jag en Aulacus striatus men inga kamelsteklar. Det var inte så behaglig temperatur den dagen och småkrypen var allmänt tillbakadragna och inaktiva.

Jag har inte skött mig med besökt till Bådaviken den här sommaren. 21.6 var senaste gången och sedan dess har jag bara sysslat med annat än att hålla koll på skypen där ute. Nu är jag rädd att jag åter missat honorna av X. picta. Hanarna har jag dokumenterat vid några tillfällen men honorna har gäckat mig under alla år och jag har inte en enda observation av dem. 

X. picta verkar vara i farten aningen senare än X. camelus. Hanar kläcks innan honorna och eftersom X. picta-hanar (vanligen) synts samtidigt som X. camelus-honor tyder det på en aningen senare flygtid - åtminstone i Bådaviken.

X. camelus, som alltså borde syssla med äggläggning vid tiden för besöket, såg jag inte till. Däremot hittade jag X. picta-hanen på bilden ovan. Några Aulacus striatus kunde jag inte heller hitta. Enstaka Rhyssella approximator kunde jag skymta men bara några få var inom fotoräckhåll och den enda jag försökte ta bild av var nervös och drog iväg illa kvickt. R. approximator är dock en art som flyger i stort sett hela sommaren.

Kanske jag borde ta mig samman och dra iväg ut till Bådaviken när vädret är av sådant slag att det gynnar småkrypsaktivitet? Just nu regnar det.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar