söndag 10 juli 2022

Häggspinnmal

Häggspinnmal, Yponomeuta evonymellus, verkar ha ett produktivt år i år. Rapporter om kalätna och invävda häggar har kommit lite härifrån och därifrån. I trädgården har det kanske också varit en hel del silkespåsar här och var i den enda men relativt stora häggen. Påsarna har varit separerade från varandra och någon silkespaketering av själva trädet har inte skett.  Inte ens enstaka grenar har spunnits in.

Bilden togs 11.6 och när detta skrivs har kläckning av vuxna individer ur pupporna redan skett. Någon riktigt lyckad förökning verkar de inte ha haft. Många avsilkespåsarna blev snabbt tomma och man får misstänka angrepp av parasitoider. Här i trädgården hittas till exempel ofta Pimpla turionellae som är en av flera kända parasitoider på häggspinnmal.

Att hålla hög biodiversitet i sin trädgård ökar chansen att man råkar ha olika predatorer (inkl. parasiter/parasitoider) i den omedelbara närheten varpå organismerna som gillar att äta det man odlar i sin trädgård snabbare bekämpas på naturlig väg.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar