tisdag 19 juli 2022

Chrysopa perla

Räddningsaktion av insekter som "fastnat" i ett av trädgårdens växthus 11.6 resulterade i första trädgårdsobservationen av denna snyggt tecknade guldögonslända (fam. Chrysopidae).

Eller är det verkligen första observationen? Det kanske det inte är. Jag har för närvarande inte koll på tillförlitlig källa angående utseende och artbestämning på guldögonsländornas larver. Larverna har jag därför inte räknat som artkryss och i den bemärkelsen är ju det här hur som helst ett nytt trädgårdskryss.

Arten i fråga är hur som helst Chrysopa perla som med sin svarta teckning är förhållandevis lätt att känna igen. Visserligen kan man kanske vid snabb anblick förväxla den med C. dorsalis som även den har breda svarta inslag i teckningen men som är en sydligare art och inte lär hittas i Österbotten på länge än (med klimatförändringen är det väl dock den berömda tidsfrågan).

Chrysopa perla är en vanlig art som gillar skogskanter, gläntor, trädgårdar och liknande ställen med många lövträd och buskar. Pil, al, vinbär (Ribes) och rosor är bl.a. några växter där larverna gärna söker bladlöss.

Efter dokumentationen fick den söka sig dit den ville. 
Al, vinbär och rosor kan trädgården i alla fall bjuda på. Några bladlöss ska säkert också hittas.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar