tisdag 14 juni 2022

Trädgårdens humlor

22.5. blommade fortfarande vårt prydnadskörsbär (som torde vara Prunus sargentii, bergkörsbär). Blomningen var detta år den mest magnifika under de kanske 15 år som trädet stått i trädgården.

Humlor och enstaka nyvakna sandbin såg till att förse sig av det som bjöds. Sandbina fick jag inga bilder på då de höll sig högt uppe, men enstaka humlor kom inom skotthåll.

Två arter dominerar antalsmässigt i trädgården. Den ena är föga förvånande ljus jordhumla, Bombus lucorum, som här ses i de tre första bilderna. Jag har aldrig gjort någon riktig och pålitlig räkning av observationer, men kan konstatera att ljus jordhumla är en "stabil" boende i trädgården och har så varit sedan mitten av 1990-talet när bloggredaktionen tog fastigheten i besittning.

Det här året är antalet humlor stort, betydligt större än ett genomsnittsår. Min hypotes är att den långsamma och relativt "jämntempererade" våren inte väckt upp humledrottningar till en tillvaro utan blommande växter. Synkroniseringen mellan uppvaknande och blomning har alltså troligen varit i stort sett perfekt. Dessutom har en stor del av våra vårblommor blommat rikligt i år och föda har inte varit en bristvara.

Ljus jordhumla hittar förmodligen gott om lämpliga bohålor under de stora gamla uthusen som finns i kvarteret.


Hushumla, Bombus hypnorum, är trädgårdens andra talrika art. De höll sig generellt lite högre upp i bergkörsbärsträdet. Hushumlorna ockuperar ibland enstaka fågelholkar, men hittar även de sannolikt gott om lämpliga hålrum i kvarterets uthusbyggnader.

I trädgården finns ett par "humleholkar" som rent teoretiskt passar just hushumlor. Den ena av dem fick inneboende för ett par år sedan men den kolonin ödelades av humlemott. Boet blev rensat men tycks hittills inte ha lockat nya inneboende.


Ängshumla, Bombus pratorum, hör till de mera sällan observerade arterna i trädgården. "Sällan" står i relation till de två tidigare nämnda arterna. Ängshumlorna finns sannolikt hela tiden i den absoluta närheten men endast i form av enstaka kolonier.

Den fjärde arten i trädgården är stenhumla, Bombus lapidarius. Några stenhumlor observerades inte i trädgården vid det aktuella tillfället och arten tenderar generellt börja synas i trädgården lite senare än de tre föregående nämnda.

Och när jag ändå räknar upp humlor kan jag förstås samtidigt ta övriga arter som setts i trädgården. Dessa är dock enbart enstaka observationer och inga arter jag ser kontinuerligt.
- Ängshumla, Bombus pratorum.
- Ljunghumla, Bombus jonellus.
- Trädgårdshumla, Bombus hortorum.
- Jordsnylthumla, Bombus bohemicus.

Inalles åtta arter således. Tippar fler arter besökt/besöker trädgården. Det gäller bara att få korn på dem när de gör det. Eftersom den här sommaren verkar vara ett fint år för humlorna (i alla fall här i trakten) är det kanske läge för nya fynd och mer koncentrerad spaning på blombesökarna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar