lördag 22 juni 2019

Schackbrädspiga

I del jag-har-tappat-räkningen-serien "hittills ej i bloggen förekommande toktriviala superdussinkryp" är det dags för ytterligare en nyckelpiga. Det är de facto än med anmärkningsvärt att den här arten inte kommit med förrän nu jämfört med tvåprickig nyckelpiga. Schakkbrädspiga - Propylea quatuordecimpunctata - är ju ändå en art som brukar synas även de år då övriga nyckelpigor lyser med sin frånvaro.

Schackbrädspigan är likt många andra arter i familjen nyckelpigor (Coccinellidae) variabla i sin teckning. Storleken/utbredningen av de svarta fläckarna skiljer sig åt markant mellan olika individer. Absolut vanligast häromkring är ändå den form som syns i dessa bilder.

Arten är generalist och lever på många olika byten. Främst är det ändå bladlöss, sköldlöss och mjöllöss som står på menyn.

Förr hette den fjortonprickig nyckelpiga och det namnet lever kvar på många håll. Det är kanske ändå ett namn som inte blir så användbart i förlängningen. Det finns ju en uppsjö nyckelpigor med "#-prickig" eller "#-fläckig" i namnet och schackbrädspigans mönstervariationer kan göra det svårt att faktiskt hitta de där fjorton prickarna. En annan gulsvart nyckelpiga med fjorton i namnet är fjortonfläckig torrbackspiga - Coccinula quatuordecimpustulata. Likheten är mest bara "flyktig", men kanskä ändå bra att försöka skilja trivialnamnen åt en smula. Dessutom är ju schackbrädspigans fläckar nästan också just rutor.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar