måndag 24 juni 2019

Nära fästingen-upplevelse

Fästingen som presenterades i det här inlägget från 14.6 blev placerad framför mikroskopobjektivet och här är några resultat.

Tyvärr var ju dess hypostoma (de hullingförsedda mundelarna) avbruten och saknade den sista tredjedelen. Första bilden visar "huvudet" ovanifrån och andra bilden (nedan) är således dess undersida. Det korrekta namnet för "huvudet" är på dylika kryp Capitulum.

Munverktygen består av flera delar. Nämnda Hypostoma har sina hullingar på sidorna och undertill. Ovanpå är den platt och där ska chelicererna sitta. Det ser ut som om även de brutits loss och stannat kvar i det hundskinn fästingen borrat ner sig i. För att få hem någon oskadad fästing får jag väl söka på det klassiska sättet med att dra ett vitt lakan över växtligheten på någon plats där de rimligen ska finnas.

Fästingen hade tagits av daga i frysen. Det handlade om att se hur kroppen skulle bete sig när den åter tinades upp jämfört med att ha den i spritat tillstånd. Alla bilderna togs ändå relativt snabbt efteråt då den ju pga. blodet i "magen" skulle komma att bli hyfsat ofräsch och tydligt jättedöd i sinon tid.

Fästingar kör med trakésystem för sin syresättning. De två "knapparna" på vardera sidan är spirakler - andningshål - genom vilka trakésystemet får sitt luftutbyte. De syns bra på honor som fått sig ett rejält skrovmål blod och är förstås därför också tydliga på bilderna i det tidigare (länkade) inlägget.

Rör vi oss ner på undersidan av kroppen hittas könsöppningen långt framme mellan det sista benparet. Fästingens framända är till vänster i bilden. Det svarta som skymtas nära hörnen längst till vänster är andra benparens coxa (första segmentet)

Längre bak hittas analöppningen. Även här är fästingens framända till vänster i bild.

Ovan syns tarsen på ena frambenet. Det är alltså det övre benet vilket också är inom skärpedjupet. Den ovala form som syns till vänster på tarsen är Hallers organ. Mer närgånget än så här kan jag för tillfället inte ta bilder.



Referenser:

J. Matthias Starck et al.
Zoological Letters 2018; 4: 20


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar