torsdag 3 december 2015

Lucka 3

Jag anar ett mönster. Första luckan var en stekel, andra en tvåvinge och nu är det igen en stekel. Undrar om det blir en tvåvinge imorgon. Ett annat mönster är att lucka 1 har en bild, lucka 2 har två bilder och denna lucka har tre bilder. Jag vågar ändå nästan lova att antalet bilder inte kommer att korrelera med luckans nummer särskilt många gånger. Kanske inte alls mer detta år.

I anslutning till etiketten "Getingar" fanns denna vackra lilla stekel fastnålad.
Den uppmärksamme julkalenderföljaren noterar antagligen att den här insekten inte alls är lika damm-bemängd som den första. Inledningsvis hade jag tänkt fotografera krypen med damm och allt. Men det blev ju alldeles otroligt tråkigt och på den här penslade jag bort de värsta avlagringarna. En del finns förstås kvar men nu ser man i alla fall stekelns färger.

Likt fallet i lucka 1 är det här inte heller en geting. Här är nämligen ett bi ur släktet Nomada - gökbin.  Arten har jag i hastigheten inte ännu lyckats komma underfund med. Det kanske ger sig. Gökbin är på inget sätt ovanliga. Som synes är de förhållandevis hårlösa (för att vara bin) och de samlar inte eget pollen till sina larver. Deras namn härrör ur det faktum att de är boparasiter hos andra bin - i de flesta fall solitära bin ur släktet Andrena (sandbin). Varje specifik art av gökbi är anpassad till en specifik art av sandbi. När värden samlat sina bohålor fulla av pollen till de egna larverna dyker gökbina upp. De lägger i sin tur ägg i sandbinas larvkammare varpå gökbi-larven dödar värdens larv (om inte honan redan gjort det) och tar över kammaren med pollen och allt.

Edit: Gökbiet torde vara Nomada fulvicornis - GullgökbiInga kommentarer:

Skicka en kommentar