onsdag 9 december 2015

Lucka 9

I nionde luckan hittas en lusfluga - familjen Hippoboscidae. Den här bloggen har tidigare berört två andra lusflugor och även om de liknar varandra på många sätt, har de ganska olika typer av levnadssätt. Den flygoförmögna tornseglarflugan är starkt specialiserad på tornseglarna och deras häckning. Älgflugan har nischat in sig så totalt på älgar och andra hjortdjur att den bryter av sig vingarna när den landat på sitt värddjur. 

Hippobosca equina - hästflugan - bibehåller sin flygförmåga. Den är på något sätt mer flexibel i sin tillvaro och kan med andra ord flyga från kreatur till kreatur. Både hästar och kossor går an.

Notera antennerna som i princip bara är små kulor med några hårstrån på (eventuell buskis-humor får läsaren själv stå för).

Älgflugor har ju först på senare tid blivit vanliga skogarna häromkring. Hur det var i slutet av 30-talet (då när den här samlingen antas ha kommit till) vet jag inte. Jag har just nu inte heller koll på hur vanliga hästflugorna är i våra trakter.

Likt de andra lusflugorna har hästflugan starkt krökta klor på foten. Älgflugan har nästan identiska klor medan fågel-lusflugorna - och speciellt tornseglarlugan - har mer komplexa klokonstruktioner. Tippar att det har att göra med huruvida man klamrar sig fast i päls eller fjädrar samt hur väl värddjuren kan komma åt flugan. En tornseglarfluga sitter som gjuten i fjäderdräkten och det kan kanske t.o.m. vara svårt för en tornseglare att verkligen få tillräckligt grepp och kraft för att faktiskt dra bort plågoanden. Men nu gissar jag bara utan att ha några som helst belägg.

Hästflugan (eller nötfluga som den ibland kallas) ska för övrigt inte förväxlas med andra flugor som fäbroms eller styngflugor. 


2 kommentarer:

  1. Jag läser om denna arten:

    "Hos denna art är larven så stor, så att honans bakkropp ej kan helt omsluta densamma, utan larven har en svart platta baktill som omsluter honans förstorade genitalieöppning. Hon föder en larv. "

    Om jag förstår det rätt så utvecklas lusflugornas larver inne i honan, medan hon suger blod, och sedan släpps den/de ned till marken där de förpuppar sig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tackar jag för! Takten med ett inlägg per dag gör att jag har svårare att hinna rota reda på dylik intressant tilläggsinformation. Bara fotograferandet i sig tar sin tid.

      Då är frågan hur många larver hon föder under sin livstid. Det måste rimligtvis vara fler än en och honan måste vara relativt långlivad för att hinna med ett tillräckligt stort antal som kan säkerställa fortlevnad. Hon måste ha flera befruktade ägg som ligger i vila och väntar på sin tur att utvecklas - om hon "föder" en larv åt gången alltså.

      Gissar att det är relativt vanligt hos Hippoboscidae att "föda" närmast förpuppningsfärdiga larver. Samma sker som sagt hos svalflugorna också.

      Radera