tisdag 15 december 2015

Lucka 15

Det blev något slags knas med "synkroniseringen" av alla exponeringarna i ovanstående bild. Men jag slänger in den ändå - trots att den ser en smula underlig ut. 

Blomflugan lystrar till namnet Eristalis arbustorum. Att skriva det namnet med en envis stavningskontroll påkopplad, är minsann smått enerverande... Eristalis arbetsrum.
Skulle man få för sig att stå och locka på flugan och helst använder ett svenskt namn så är lillslamfluga alldeles gångbart. Det här är en hane. Det syns på ögonen som sitter ihop uppe på huvudet. En annan hane - en levande sådan - finns också sedan tidigare på bloggen. Den hittas här.

Lillslamfluga kan ha väldigt varierande teckning på bakkroppen. Det finns exemplar som är nästan helsvarta och sedan finns alla mellanting mellan de svarta och de som är ungefär så gula som den här. En förväxlingsart är kustslamfluga - E. abusiva - och för att vara riktigt säker borde man nästan komma åt att kika närmare på antennerna. Lillslamfluga har nämligen långa hår på antennborstet (den utstickande tunna delen) och kustslamflugan har korta hår. 

Huvudet är på sniskan och precis som på många andra av samlingens insekter dinglar det oroväckande löst.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar