måndag 21 december 2015

Lucka 21

Här har vi en lurendrejare i dubbel bemärkelse.
Ganska stor hårig fluga med mimikry á la humla. Nålen fanns bredvid etiketten "Blomflugor".

Jag gick därför först genom blomflugorna. problemet var bara det att ingen riktig kandidat uppenbarade sig. Den utseendemässigt bästa är en blomfluga som heter Pocota personata (jordhumlefluga), men den lever som närmast i södra Sverige och har tydligen aldrig påträffats i Finland. Inte kunde väl samlingen innehålla en sådan?????

En annan grej som blivit uppenbar vartefter, är att samlingen består av insekter fångade på diverse orter i Finland. Jag trodde ju först att det var en lokal samling men det tycks vara ett hopplock av flera olika kollektioner. Under den här flugan gömde sig nämligen en lapp på vilen det står Sääksmäki och Kivirikko. Det första är orten (söder om Valkeakoski) och det andra är samlaren. Kaarlo Emil Kivirikko föddes i Helsingfors 1870 och dog 1947. Han var involverad i diverse biologi-relaterade sysslor på olika håll i landet och var bl.a. lektor i naturhistoria vid seminariet i Sordavala mellan 1899 och 1905. Därmed finns här en tydlig koppling till fönsterblomflugan i lucka 13.

Det finns alltså en hel del i den här flugan som stämmer bra i relation till nämnda jordhumlefluga. Litet huvud i förhållande till kroppen, gul-orange tät päls över större delen av thorax och vit bakända. Vingribborna ser till en början också lovande ut. 
Men det skulle ju vara närmast sensation infall en sådan fluga fångats i Sääksmäki. Vid en närmare kontroll började "felen" rada upp sig. Framförallt saknas två gula fläckar på bakkroppen. Men håriga blomflugor kan vara ganska variabla i sin färgteckning så jag synade flugan vidare. Vingribborna tappar sin "korrekthet" längre in mot basen och benen är alldeles för håriga. Tydligaste och största problemet är ändå huvudet.

Antennerna har inte alls någon riktig blomflug-karaktär och antennborstet har långa hår - något som inte stämmer med jorhumlefluga. Ansiktet i övrigt stämmer inte heller och behåringen är bara helt och hållet fel. Huvudet i sig kunde nästan sitta på något i stil med en husfluga eller kanske en spyfluga. 
Då slog det mig... javisst... det torde faktiskt finnas någon hårig sak bland någondera familj. Bland Muscidae (egentliga flugor) fanns förstås det rätta svaret - Mesembrina mystacea. Det är en fluga som inte är överdrivet ovanlig och kan påträffas i hela landet (jag har dock inte råkat se den i levande livet). Raritetskommitten behöver således inte sammanträda.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar