tisdag 1 december 2015

Lucka 1

Beslutet att även i år dra till med en julkalender togs sent idag. Hade först inte alls tänkt ägna mig åt något sådant men man kan alltid ångra sig - speciellt ifall en idé dyker upp. Faktum är att hela två julkalender-idéer plötsligt poppade fram i skallen men den ena slukar för mycket tid så den får realiseras ett annat år (man kan alltid lura sig själv). 

För flera år sedan kom en av arvingarna hem med en liten insektssamling som han hittat i en container. Samlingen härrör ur lokala gymnasiets gamla naturhistoriska kollektion som de slängde i samband med en restaurering. För ett år sedan testade jag ett objektiv genom några bilder av en guldstekel ur denna samling och nu fick jag för mig att jag skulle låta årets julkalender bli 24 stycken nedslag i insektslådan. Återstår att se om jag lyckas hålla kalendern levande med ett inlägg per dag.


Lucka 1:

"Solitär geting" står det skrivet på en lapp under denna stekel. Att det är en sådan kunde man mycket väl tro. Men vid närmare granskning visar det sig inte alls vara någon geting. Det märkte jag först när fotograferandet var över och "getingen" hade placerats i stereoluppen för identifiering.
Vingarna är en avslöjande detalj som man egentligen inte behöver någon lupp för att se. Getingar har sina framvingar vikta i längsled när de är i vila. En geting i den här positionen skulle ha tydligare vikning av sina vingar. Nästa framträdande bevis sitter under dammet i ansiktet. Ögonen är stora och saknar getingarnas typiska inbuktningar nära antennerna. Sedan följer förstås en hel drös andra skillnader gentemot solitära getingar, men de behöver jag knappast börja beta av här och nu.

Då återstår bara att försöka "öppna artluckan" också. Kroppslängden kan i utsträckt position möjligen närma sig en centimeter. Den hör klart och tydligt till rovsteklarna (Crabronidae) och bland dem landar jag i nuläget på släktet Gorytes. Någon art vågar jag inte börja gissa på. En del detaljer påminner om G. quadrifasciatus men andra detaljer känns inte rätt. Jag är lite osäker på hur stor variation en enskild art kan ha på sina gula markeringar. 
Jag får väl helt enkelt försöka städa stekeln och kika närmare. Den är trots allt så pass dammig att det är lite svårt att faktiskt se exakt hur det ser ut på detaljfronten.

Tyvärr blev fotografiet inte särskilt lyckat (dummade mig med belysningen) och engagemanget räcker just nu inte till för att göra om och göra rätt. Det är ändå inte bara en (1) bild - det är 187 exponeringar matade ihop till ett fotografi och jag ger mig inte tid att anstalta med alltihop en gång till. Så är det och så får det vara. Ska försöka göra bättre ifrån mig i morgon med nästa nålade exemplar ur den lilla samlingen.

PS: Kanske en aning makabert att ha en julkalender med döingar som är genomborrade av nålar. Muntrare nedräkning fram till julen kunde man väl ha. 
Ja men nu blev det så här i alla fall.

Edit: Gorytes laticinctus är det sannolika svaret (jag fick hjälp av expertis). Och bara för att det störde mig så oerhört med den dåliga bilden här ovan blev det bot och bättring. Här är två tillägg som i alla fall fungerar en smula bättre.





2 kommentarer:

  1. Vet du hur de förvarats? Man tycker ju inte att de borde ha blivit spå dammiga om de legat i någon form av låda?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lådan har inget lock och jag misstänker att den varit lock-lös länge medan den stått/förvarats på gymnasiet. En liten andel av dammet har garanterat avlagrats även här hemma hos mig. Jag har nämligen glömt bort den under långa tider och den har inte fått den omvårdnad den egentligen behöver. Jag har visserligen låtit den stå på högkant inne i ett skåp men en viss mängd damm har säkert ändå fastnat på insekterna.

      Men nu har jag i alla fall gett mig en orsak att gå igenom materialet (som alltså inte alls är stort) och kanske upptäcka något kul. Det är verkligen som damm-luckor jag får öppna och kika in bakom. Det var i alla fall skoj att notera rovstekeln bakom geting-etiketten. Om man bortser från just vingarna och ögonen är dessa rovsteklar verkligen förvillande lika murargetingar (Ancistrocerus) och kamgetingar (Euodynerus).

      Radera