söndag 23 juni 2024

Trädgården 28.5. Växthusspindlar

Förra sommaren huserade åtminstone nio korsspindelhonor i växthuset. Alla var äggstinna.
I slutet av maj började växthuset fyllas av nykläckta småttingar.

De flesta ansamlingarna av spindelungar var uppe i taket men det här gänget fanns på bekväm fotograferingshöjd.
Uppgifterna om antalet ägg per hona är mellan 300 och 800. Upp till 1000 ägg nämns också. Om ett medeltal är runt 550 och de nio honorna i växthuset, som är 10 kvadratmeter, har prickat den mängden blir totala antalet ungar nästan 5000. 
Så kändes det också när man gick in.

Många av ungarna fick således finna sig i att bli förflyttade efter några dagar när de började sära på sina små klungor. En lämplig kvist roterades omkring bland alla spindeltrådar ungefär som när man samlar upp spagetti på en gaffel. 
Därefter förpassades småttingarna ut till några buskage i närheten. Det är dock ändå en hel del korsspindelungar kvar inne i växthuset ännu när detta skrivs en knapp månad senare. Blir kanske aktuellt med ny tvångsförflyttning av åtminstone några av dem.

I ett av växthusets hörn huserar en något större juvenil. Den har kläckts under fjolåret och övervintrat som unge.

Vad som nu blir intressant är att försöka utröna om växthusmiljön faktiskt kan göra så att de ungar som kläcktes i maj faktiskt hinner bli vuxna innan hösten. Vanligen är årscykeln tvåårig men det verkade förra sommaren som om de vårkläckta ungarna faktiskt växte sig vuxna i rasande takt. 
Jag får försöka följa med och se om det verkligen är korrekt eller om jag ändå fick fel intryck.

I år lever en markisspindel Neriene montana också i växthuset.
Jag är inte så glad över dess närvaro ska jag tillägga. Den är en konkurrent och ställer till problem eftersom jag gärna vill samla in insekter (se även kategorin insamlade småkryp) som kastat veven inne i växthuset.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar