lördag 22 juni 2024

Trädgården 28.5. Lavar

Återvände till lavarna (hänvisning till det här inlägget) men tog endast några få ströfotografier den här gången. Bålen hos ovanstående lav är ca 2,5 cm och den växer på en ullungrön (Sorbus ulleungensis). 
Om jag tolkar den rätt är det gulkantad dagglav Physconia enteroxantha... eller grynig dagglav P. grisea
Arterna skiljs bäst åt genom att granska rhizomer på undersidan vilket i det här fallet skulle innebära att jag borde förstöra delar av bålen. Det känns inte så viktigt.
P. grisea är nämligen inte ens med på finländska artlistan och i Sverige är den rapporterad norrut till Uppland. Således torde man säkerligen våga avskriva grynig dagglav som alternativ.

En av två dominerande lavar på eken i det redan länkade inlägget är blemlav Phlyctis argena. Den växer också på en del andra av trädgårdens träd men då i form av dylika mindre "fläckar". Här ovan är den på ett äppelträd. Laven till vänster har jag inte funderat på. Den ser dessutom lite "död" ut men jag kan vara lurad.

Tog närbild av en samling lavar på ett av äppelträden men de ser så vitt jag kan notera ut att vara i stort sett samma arter som redan dokumenterades på stammen, nämligen finlav, skrynkellav och ljuslav. Den gula lite ovanför och tillhöger om mitten kan dock vara ett riktigt litet exemplar av samma som i följande fotografi.

I trädgården fins en Ginkgo Ginkgo biloba. Den har stått ute året runt i många år. Den lever men växer i princip inte eftersom merparten av nybildade kvistar inte klarar vintern. En del lavar frodas på Ginkgon och mest utbredd är vägglav Xanthoria parietina.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar