fredag 14 juni 2024

Rågårdsskatan, Fäboda 25.5.

I april 2023 gjorde jag ett inlägg om det då relativt färska utkikstornet på Rågårdsskatan i Fäboda, Jakobstad. Orsaken till mitt besök den gången handlade primärt om planeringen av de infoskyltar som Jakobstadsnejdens Natur r.f. skulle låta göra. Jag är alltså aningen insyltad i föreningen.

Nu, drygt ett år senare, är de klara och monterade. Arbetet har av olika anledningar dragit ut på tiden men så är också den absoluta majoriteten av allt material på skyltarna nyproducerat.

Illustrationer, karta och layout har Juha Ilkka stått för och om jag jämför med motsvarande tavlor i utkiks-/fågel-torn jag besökt upplever jag infoskyltarna som synnerligen högklassiga, snygga och informationsrika. Lilla skylten ovan är t.ex. inventeringsresultaten av skärgårdsfåglar under åren 2011, 2015 och 2020 vilket även ger rådande populationstrender för respektive art.

Runt om finns mindre skyltar med de mest typiska arterna för området.


En del av tavlorna är monterade i tornets övre del. Det gäller främst arter som vanligen, eller bäst, ses från den positionen i tornet. Här finns ändå skäl att eventuellt fundera över att ändå flytta ner dem till nedre delen av tornet som är tillgängligt även för rörelsehindrade.


Donatorer och sponsorer för utkikstornet och dess infoskyltar är UPM Jakobstad, Pedersörenejdens Andelsbank samt Otto A. Malms donationsfond.
Enligt uppgift är tornet välbesökt.

Självfallet hade jag med mig en kamera också. Den fick jag dock inte fram när en blåhake (hona eller ung hane) hoppade omkring på strandklipporna framför tornet. Just då höll jag i en skruvdragare.
Men när tavlorna var monterade grävde jag upp kameran ur sin väska och riktade den förstrött mot de få fåglar som kunde skymtas den dagen. 

Skymtas var ordet. 
Det var nämligen oerhört dimmigt.

Ett småskrakspar drev omkring på ordentligt avstånd och under en kort stund när dimman lättade en aning tryckte jag av några exponeringar.


Därefter blev det bara en fiskmås och en bofink. 
Sedan åkte jag hem.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar