tisdag 25 juni 2024

Trädgården 30.5. Strongylogaster macula

Utgående från dessa bristfälliga avståndsbilder med dålig betraktningsvy tänkte jag att det är kört med artbestämningen.
Det visade sig att så inte är fallet.

Till att börja med ser man så pass mycket att man kommer fram till släkte Strongylogaster (underfam. Selandriinae, fam. Tenthredinidae). 
Fem arter är listade i Finland och S. macula är den enda med röd-orange teckning på bakkroppen samt helgula ben. Enda riktiga förväxlingsrisk i Europa är S. baikalensis men den ska nog inte vara ett alternativ häromkring. Yttermera ska S. baikalensis ha gulare ton på de av bakkroppens tergiter som inte är svarta. Det ljusa fältet på bakkroppen är inte heller riktigt lika utbrett som hos S. macula.

Larverna av S. macula lever på ormbunkar i stensöteordningen (Polypodiales). Örnbräken Pteridium aquilinum, majbräken Athyrium filix-femina, skogsbräken Dryopteris carthusiana, lundbräken Dryopteris dilitata och taggbräknar Polystichum spp.

Det lite lustiga är att stekeln sitter på strutbräken Matteuccia struthiopteris vilken inte ska ingå i dieten men som nämnda S. baikalensis anges leva på.
Nåväl. Stekeln kanske bara annars kollar läget. Det finns skogsbräken i trädgården också.

Nytt artkryss för trädgården (samt ny art för bloggen).


Referenser:

Jean Lacourt
Sawflies of Europe (Hymenoptera of Europe 2)
N.A.P Editions, 2020

SLU Artdatabanken (2024).
Artfakta: Strongylogaster macula. 


2 kommentarer:

  1. Jag kan ju inte minnas att jag sett ormbunkar som varit ätna på av larver, men pga av sitt utseende så kanske man lätt missar det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Samma här. Inte heller noterat ätna ormbunkar. Det är ju en knapp månad sedan bilden togs (jag ligger som vanligt lite efter) och nu har jag spanat lite extra på de som råkar finnas i trädgården (nämnda skogsbräken t.ex.). Inget på dem i alla fall.
      Försökte leta bilder på ormbunkar med Strongylogaster-larver och det ser ut som lite "strö-ätande" här och var. Men också larver i nya blad på väg att rulla ut... som kanske då inte alls utvecklas vidare(?).

      Radera