måndag 24 juni 2024

Trädgården 30.5. Slavmyreblomfluga

Tyvärr bara en enda bild och dessutom en dassig sådan.
Jag insåg att det i det här fallet vore lämpligt med en avståndsdokumentation för säkerhets skull. Därför är det störigt solblänk på flugan. Bra ändå att fotografiet togs eftersom den flög sin väg när jag smög mig närmare och blixtdiffusorn började slå sin skugga över flugan.

Det här är mitt första artkryss för någon av myrblomflugorna (släktet Microdon). Fyra arter är observerade i Finland. Larverna lever i myrbon och äter av myrornas ägg. De olika arterna av myrblomflugor är specialiserade på specifika myror.

Den här myrblomflugan med sin gulbruna skutell är slavmyreblomfluga M. mutabilis.
Arten M. mutabilis är dock troligen snarare ett artkomlpex. Flugor som hänförts till arten - eller artkomplexet - har visat sig bo hos flera olika myror och eventuellt är valet av värdmyror samt utbredningsområden en indikation på att det rör sig om flera olika arter. Taxonomin lär kanske redas ut vartefter.

Vad denna individ kan tänkas ha i trädgården att hämta vet jag inte. Jag noterade den bara under en kort tid och har spanat efter fler utan resultat. Kanske den bara var på blixtvisit? Jag känner nämligen inte till att någon av de nämnda värdmyrorna skulle finnas i trädgården. Men kanske jag bara missat dem i så fall?


Referens:

Bartsch, H., Binkiewicz, E., Klintbjer, A., Rådén, A. & Nasibov, E. (2009).
Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna. Tvåvingar: Blomflugor. Diptera: Syrphidae: Eristalinae & Microdontinae.
Uppsala: ArtDatabanken, SLU.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar