torsdag 11 januari 2024

Codrus niger

2020-lådan med steklar insamlade från trädgårdens växthus innehöll 7 st svartsteklar (Proctotrupidae).
Här är de fyra första vilka alla är hanar. Eftersom alla konstaterades vara helt  identiska och därmed av samma art användes endast en av dem för detaljbilder. De tre övriga fick nöja sig med helbild i lateral vy.







Arten är Codrus niger. Detta även bekräftat av Victor Kolyada.

Det är den oftare rapporterade av släktets två arter på Finlands checklista.
C. niger parasiterar larver av ett flertal olika jordlöpare (Carabidae).

För tre år sedan dokumenterades en hona som inledningsvis förmodades vara C. picicornis. Ett drunknat och "stökigt" exemplar. Trots att även den artbestämningen bekräftades av samma expert blev jag efter den nya genomgången i nyckel och artbeskrivning tveksam. Det föranledde ny kontroll av själva stekeln och på basis av detta vill jag hävda att den honan också är C. niger.

Hane av C. niger dokumenterad i samband med nattbleysning.



Referenser:

Henry and Marjorie Townes, 1981
A Revision of the Serphidae (Hymenoptera)
American Entomological Institute, No. 32, 1981


2 kommentarer:

  1. Jag kan visserligen inget alls om svartsteklar, men eftersom det har upptäckts flera nya arter i släktet Codrus i andra delar av världen, så undrar man ju om artlistan för Norden, med två arter verkligen är korrekt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Onekligen!
      Det är måhända den klassiska tidsfrågan innan arter nya för Norden påträffas i någondera land.
      I efterföljande inlägg (Phaenoserphus) noterade jag kort att det verkar vara få som bryr sig om att artbestämma svartsteklar. Många observationsrapporter "stannar" vid Proctotrupidae. Ofta har det rimligen att göra med att flera av dem är så svårbestämda och att insamling ofta krävs eftersom artbestämning från fältfoto är närmast omöjligt i många fall.
      Förresten ser jag dem sällan i fält också.

      Jag spekulerar:
      Känslan är också att de lever förhållandevis undanskymt och att det är lite av en "bortglömd" grupp. Egentligen är artbestämningsproblematiken förstås samma som för en stor mängd andra parasitstekelgrupper. Men svartstekelarterna har förhållandevis homogent utseende arterna emellan (enstaka undantag med "färg") och är vid första anblicken en "ointressant" uppenbarelse... på något sätt. Åtminstone jämfört med t.ex. sportiga brokparasitsteklar eller flashigt blingiga glanssteklar.

      Jag är under inga omständigheter kunnig på svartsteklar heller.

      Radera