måndag 15 januari 2024

Lamprotatus annularis (?)

Ur lådan med steklar insamlade 2020.

Första puppglansstekeln (fam. Pteromalidae) presenterades tidigare i det här inlägget och nu kommer nummer två. Den tillhör också underfamiljen Miscogastrinae.





I samband med porträttbilderna skedde en liten olycka. 
Insekterna är limmade längst ut på spetsen av en för ändamålet anpassad kartongbit. Kartongbiten är trädd på en insektsnål. Läs mer om hur jag monterar insekterna här.

När de dokumenteras är nålen nerstucken i en skumplastbit som i sin tur står på en vit liten skiva ovanpå ett litet saxbord framför kameran. Över (runt) insekten placeras en ljusdiffuserande "tunnel" som mjukar upp inkommande ljus. När det första porträttfotot hade tagits och jag skulle börja arrangera om inför nästa detaljbild stötte mina fumliga fingrar till underlagsskivan så att allt hoppade mot objektivet. Eftersom arbetsavståndet bara är några millimetrar var krocken ett faktum.

Att det blev en andra, nästan identisk, porträttbild hade med vinkeln och inte med antennförlusten att göra. Jag ville bara vinkla upp clypeus (munskölden) en smula.


Vingarnas position är problematisk eftersom de döljer propodeum och petiolus (bakkroppsskaftets). Här ovan skymtar man ändå petiolus och kan notera en kort upphöjd tvärgående "ås". Jag borde egentligen knycka bort ena sidans vingar för att få bättre dokumentation.

Konsultation i en stekelgrupp resulterade i släkte Lamprotatus och L. annularis som förslag på art. Därefter har jag synat stekeln och Lamprotatus-nyckeln av och an varpå slutsatsen är att L. annularis verkar vara det det allra mest rimliga svaret. Ett frågetecken får ändå dröja kvar.

Tack till Koorosh Mccormack och Paul Vignac för vägledning!

En snabb koll på värddjur ger inte mycket men verkar i alla fall vara någon tvåvinge (Diptera) knuten till våtarv Stellaria media.



Referenser:

M. W. R. de V. Graham
The Pteromalidae of North-Western Europe (Hymenoptera: Chalcidoidea)
Bulletin of the British Museum (Natural History) Entomology 1969


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar