I samband med kylan som rådde här runt nyår blev det läge att frosta ur frysen. Där förvaras tidvis diverse insamlingsrör med småkryp. Rören plockades ut och tömdes. Två av dem innehöll varsitt kvalster. Jag har inget riktigt minne av varifrån kvalstren kommit eller när de samlats in.
Intressant var i alla fall att de frystorkats på ett sätt som gjort att de bibehållit sin kroppsform hyfsat väl. Jag tror några av lederna på åtminstone första benparet kan ha tryckts ut och isär av expansion när de frusit, men i övrigt är de närmast intakta.
Frystorkning tycks därmed fungera ganska bra med kvalster av den här modellen och det kommer jag garanterat att. sporta med även i framtiden. Sprit, glasskivepreparat och motsvarande "bökigt pill" är annars kutym. Men då tappas ofta färg, form eller bådadera. För den här typen av fotografi var det här en ypperlig lösning. Visserligen har jag kört metoden med fästingar tidigare, men aldrig tänkt på att det kunde fungera med andra kvalster.
Det vore riktigt prima om även kvalster i ordningen Trombidiformes (bl.a. sammetskvalster, Erythraeidae, Anystidae) kunde genomgå motsvarande behandling med lyckat resultat, men det är eventuellt att hoppas för mycket eftersom de saknar stadiga sköldar som kan vara till hjälp med att hålla kroppsformen. Jag får testa helt enkelt.
Båda kvalstren är av samma art. Ett av kvalstren fick bli modell för alla bilder utom den där undersidan är synlig.
Jag testade limma dem på spetsen av en bit "entomologi-kartong" precis som jag gör med insekterna. Det fungerade ganska bra men det ena kvalstret "drog" lite snett. Svårt att få tillräckligt liten limdroppe.
Kvalstren är i princip 1 millimeter långa och med den optik jag har går det någorlunda bra att ta helbilder av så små objekt även om gränsen för objektivets förmåga börjar vara passerad.
Skärpan har redan tappats en del i uppförstoringen och ännu större förstoring är i princip omöjlig... eller onödig... pga. riktigt snabbt försämrad skärpa.
Objektivet är Nikon 10x 0.25 160/- WD5.6 (finite conjugate) på Canon FD Bellows (bälg) där bälgens utdrag påverkar uppförstoringsgraden. Objektivet presterar bäst resultat runt 10X vilket är förståeligt, men med större bälgutdrag går det att "pressa" det till större förstoringar. Gränsen nås förstås så småningom när skärpan snabbt blir sämre.
Kvalstren tillhör familjen Macrochelidae (ordningen Mesostigmata) och min misstanke var att släktet är Macrocheles.
I "kvalstergruppen" Acarology på Fb bekräftade Dave Walter nämnda släkte och tillade att det ser ut att kunna vara M. glaber eller M. perglaber, två närstående arter svåra att skilja från varandra. Speciellt honorna (och dessa två är honor) tycks ha artskillnader av det mer subtila slaget som t.ex. utseendet på hår s5 nära bakkanten av främre ryggskölden samt formen på anal-skölden (ventrianal shield på engelska).
Främre ryggskölden? Det är ju bara en (1 st) ryggsköld?
Hos dessa är ryggsköldarna sammanväxta. Ganska centralt tvärs över ryggen ser man den rundade fogen.
Längs sidorna syns en peritreme (har inte hittat någon svensk benämning) vilken inbegriper stigmata/spirakler som alltså är andningsöppningar. Hos Macrochelidae bildar peritremen en "krok" i bakre ändan. En annan diagnostisk karaktär för Macrochelidae är avsaknaden av klor på första benparet (de långa, tunna framsträckta extremiteterna).
Enligt beskrivning i Özbek et al., 2015 (se ref.), närmare koll på hår s5 och mätning av analskölden har jag dragit slutsatsen att det handlar om M. glaber.
M. perglaber är för övrigt inte på Finlands artlista, men för dylika småttingar är sådant ingen garanti och artbestämning bör inte ske med alldeles för nitisk koll på artlistor när det handlar om kvalster.
Macrochelidae är rovdjur. I lateralbilderna längre upp skymtar man chelicererna (käkarna) som är två "saxklor" med vilka de kan hantera och finfördela byten.
Özbek et al. nämner att M. glaber påträffats som foretisk på insekter. I samband med artbestämningen dubbelkollade jag mina tidigare, foretiska, exemplar av Macrocheles utgående från artbeskrivningen och kunde då konstatera att även dessa är M. glaber.
Referens:
The genus Macrocheles Latreille (Acari: Mesostigmata: Macrochelidae) from Kelkit Valley (Turkey), with three newly recorded mite species
Turk J Zool (2015) 39: 768-780
doi:10.3906/zoo-1409-14
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar