fredag 10 september 2021

Storsand 13.8. Del 9 - Rhagidiidae

Tvekade kring huruvida jag skulle bry mig om att göra ett inlägg med det här kvalstret pga. dokumentationens brister. Fotografiet är blev taget med Laowa-gluggen som förstoringsmässigt inte räcker till för krypet i fråga. Funderade på om jag skulle byta till Canon MP-E65, men det skulle inte heller ha gett tillfredsställande resultat.

Det här är nämligen ett kvalster i familjen Rhagidiidae och de ränner omkring som skållade tok med 10 koppar espresso i magen. Kvalstret stannade inte för en sekund och var ganska bra på att kuta upp för kanterna på den "ask" jag hade det i. 

Att byta till MP-E65 hade varit lämpligt ur förstorings-synpunkt, men det skulle ha varit i det närmaste omöjligt att ens få in kvalstret i sökaren och än mindre faktiskt åstadkomma skarpa bilder. Det var svårt nog med Laowa.

Släktena och arterna i familjen Rhagidiidae är rovdjur. Deras levnadssätt och beteende påminner en hel del om arterna i familjen Anystidae, men Rhagidiidae syns kanske mer sällan så expoerat som Anystidae-kvalster.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar