fredag 17 september 2021

Storsand 13.8. Del 11 - Oskärpa med bonus

Får jag lov att presentera resultatet av dålig fokus såväl mentalt som med objektivet. Koncentrationsbristerna i fotograferingstillfället ledde till det skrala resultatet.

Hur som helst. Här är tvenne skinnbaggar i släktet Stictopleurus vilka båda ramlade ner ur några kvistar ljung jag undersökte.

Den vuxna individen ovan torde vara S. abutilon och nymfen nedan ska vara S. crassicornis. Den senare är mer förknippad med just ljung än den första. Arterna är lite trixiga att skilja från varandra, men de små runda formerna på pronotum ska vara kännetecken. Personer med bättre skinnbaggekännedom än jag har gett sin syn på arttillhörighet.

Båda arterna är variabla beträffande kroppsfärgens rödhet och dessa två är av hyfsat röd modell. Olika bruna toner förekommer också. Släktet ingår i familjen smalkantskinnbaggar (Rhopalidae).

Larven till vänster i bild kom som en bonus (i dokumentationen) och den artbestämdes också som en bonus när jag sökte bekräftelse för skinnbaggarna. Det torde röra sig om tvåsporrig malmätare, Gymnoscelis rufifasciata

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar